A Társadalom- és Környezettudatosság- nemcsak befektetéseink, hanem más döntéseink során is fontos. Szeretnék ötleteket adni arra nézve, hogy miként lehet ezt hétköznapjaink során is megvalósítani.

 

Hangsúlyozom, hogy az alábbiak nem jelentenek lemondást egy normál, akár nyugati szintű háztartás megszokott életviteléről, erre néhány kirívó példától eltekintve nincs is szükség. Csupán arról van szó, hogy pár egyszerű lépés megtetélevél, meglévő folyamatok optimalizálásával a társadalomra és a környezetre is tekintettel lehetünk hétköznapjaink során, miközben ez nem jár érdemi többlet teherrel, sőt számos esetben még költségcsökkentést is elérhetünk.

 

Néhány példa, hogy miként tudunk Társadalom- és Környezettudatosak lenni a befektetéseink megfelelő kiválasztásán túl:

 

 • Olyan helyen vezessük bankszámlánkat, ahol az adott szolgáltató odafigyel a fenti szempontokra. Tipikusan ilyen például a Magnet Bank, de a legnagyobb magyar pénzintézet, az OTP Bank is komoly lépéseket tesz a területen.

  

 • Élelmiszert helyi termelőktől vegyünk, vagy legalább olyan gyártóktól és forgalmazóktól, amelyek minél kisebb távolságokról szerzik be azt.

 

 • Emellett figyeljünk oda arra, hogy természetes úton előállított, bioélelmiszereket vásároljunk, amelyekben nincsenek adalékanyagok.

 

 

 • Mára a napelemek ára olyan alacsonyra csökkent, hogy belátható időn belüli megtérüléssel hosszú távon akár pozitív kimenetellel lehet egy háztartás áramellátását időlegesen, vagy akár folyamatosan biztosítani. Ezért érdemes napelemeket is elhelyezni a ház tetején vagy a kertben.

 

 • Építkezés előtt vizsgáljuk meg, hogy érdemes-e ún. passzívházat terveztetnünk, amely által jelentős energiamegtakarítás érhető el, illetve gerendaházat, amit természetes anyagokból építenek.

 

 • Munkánk esetén és otthoni felhasználásnál is vezessük be a papírmentesség koncepcióját a gyakorlatban.

 

 • Közlekedésünket is igyekezzünk minél inkább környezettudatos módon megvalósítani. Amikor tehetjük, úticélunkat gyalog, kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel közelítsük meg.

 

 • Gondolkozzunk el rendszeres útjaink, például a munkába járás esetén a car-sharing megoldásokon.

 

 • Ha autóval közlekedünk, akkor ezt olyan járművel tegyük, amely az igényekhez mérten a lehető legkisebb környezetterhelést okozza. Ilyen lehet egy teljes mértékben elektromos autó, vagy akár (plug-in) hibrid, illetve ezeken túl figyeljünk oda, hogy lehetőleg Euro 6-os besorolású gépjárművel közlekedjünk.

 

 • Ha nem szeretnénk vagy nem tudjuk a környezetterhelés minimalizálását megoldani akkor a CO2 kibocsátásunk okozta károkat lehetőségünk van ún. carbon offsetting-el ellensúlyozni. Ekkor a költséget egy ezzel foglalkozó céghez fizetjük be, amelyek pl. erdőtelepítéssel valósítják meg, hogy összesített kibocsátásunk ne legyen pozitív. (Példák: Carbon NeutralGlobal Volunteer NetworkOffset my Emissions

 

 • A carbon offsetting-et kereskedelmi repülőjárataink alkalmával is hasznaljuk. A legtöbb légitársaság a honlapján ezt a lehetőséget már a vásárlás során felajánlja, de ha ez nem történik meg, az előző pontban lévő oldalakon magunk is megtehetjük ezt.

 

 • Olyan helyeken vásároljunk, illetve vegyünk igénybe szolgáltatásokat, ahol környezetbarát filozófia és gyakorlati megoldások mellett folytatják tevékenységüket, néhány ajánlás általunk is már kipróbált helyekről.

 

 • Vizsgáljuk meg fogyasztásunkat és alaposan gondolkozzunk el azon, hogy egy környezetet terhelő termék megvásárlása helyett, ha arra nincs feltétlenül szükségünk, nem okozna-e nagyobb örömet, ha az adott összeget valamilyen jótékony és valóban építő tevékenységet szolgáló célra fordítanánk.

 

 • Mindezek mellett javaslom, hogy ezen ötleteket másokkal is oszd meg, és hívd fel a figyelmet a Társadalom- és Környezettudatosság fontosságára. Mindannyiunk jövője múlhat ezen.